Art City artikel
door Francisca Rosner

Cursist Thomas over poster: “Ik houd van minimalisme.”

Thomas Drost, oud-cursist bij Art and the City, maakte voor zijn eindopdracht van het examen een poster met de aankondiging van het toneelstuk de Kersentuin van Anton Tsjechov. Voor zijn eindopdracht combineerde hij bestaande foto’s met een gescande cover van het boek Tsjechov. “Daar kon ik een perfect silhouet vinden voor mijn werk.”

“Thuis mochten we vooraf fotomateriaal verzamelen”, begint Thomas. “Hoe ik het vooraf in mijn hoofd had, was compleet anders dan hoe het uiteindelijk is geworden.” In eerste instantie wilde Thomas foto’s gebruiken van een podium waar acteurs op spelen. Maar een geschikte, mooie foto vond hij niet. “Toen heb ik een boek van Tsjechov weten te bemachtigen, en daarop stond een perfect silhouet van spelende acteurs. In combinatie met foto’s van kersenbloesems uit Japan en een portretfoto van Tsjechov zelf, ben ik begonnen met Photoshoppen.”

Hij gebruikte hiervoor double exposure, ofwel meervoudige belichting. Bij deze techniek worden twee of meer afzonderlijk gemaakte beelden op één foto samengevoegd. Om de foto van de kersenbloesems evenwichtig in het gezicht van Tsjechov te verwerken, draaide Thomas de foto om, zodat de takken overeen kwamen met de vormen van zijn gezicht. 

Het strakke werk typeert Thomas: “Ik houd van minimalisme.” Toch vond hij de poster wat monotoon en gaf hij het wat meer kleur. Met de filter ‘cameraball’, kleurde hij de bloesems wat meer roze en werd de poster helderder. Achteraf was hij best tevreden, “alhoewel, het kan altijd beter”, aldus Thomas. “Snel tevreden ben ik niet. Daardoor stel ik mezelf limieten. Ik kan eindeloos het internet afstruinen tot ik een geschikte foto gevonden heb. Daar ben ik zo een uur tijd mee kwijt.”

Op grafische vormgeving is Thomas nog lang niet uitgekeken. Na zijn studie industrial product design realiseerde hij dat hij iets anders wilde doen: “Ik ben een portfolio aan het opbouwen en wil uiteindelijk grafisch vormgever worden.”

Ook cursist worden bij Art and the City en je diploma halen? Dat kan! Installeer Zoom en schrijf je in voor de opleiding Grafische Vormgeving.

 

Comments

Leave a Reply

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.