Leestijd: 5 minuten

5 geweldige oplossingen bij een designers block

Ben je designer en in de gelukkige omstandigheid dat je nooit een designers block hebt? Dan ben je een uitzondering! De meeste mensen hebben hier nog weleens last van. Uren achter je computer starend naar de monitor. En maar hopen dat de creatie, de ‘gouden vondst’, je tegemoet vliegt. Als dat een paar keer niet lukt, knap je daar niet van op en heb je gewoon geen goede dag. Om deze reden ben ik gaan zoeken naar wat mij kan helpen tegen creativiteitsloosheid.

Een designers block? Wat is het, lijd ik daar ook aan? Valt creativiteit te forceren?

Heb je al uren geen inspiratie? Of ben je zelfs al weken in je hoofd bezig met een opdracht, maar komt er niets uit je handen? Dat zijn ongelukkige tijden. Twijfels over je creatieve vaardigheden, misschien zelfs wel over je algehele carrière. Mogelijk overweeg je al om toch maar te gaan solliciteren op een wat eenvoudigere vacature. Doe dat maar niet. Je bent niet zomaar designer geworden! Soms lukt het gewoon even niet en ben je tijdelijk geblokkeerd of verlamd. Dat overkomt ons allemaal, zelfs de meest ervaren designers hebben hun crea-dipjes. De eerste wijsheid is: kalm blijven. “This too, shall pass”. Het heeft geen enkele zin om creativiteit te forceren. Je mag best hopen dat HET GEWELDIGE IDEE over 5 minuten binnenkomt, maar de ervaring heeft mij geleerd dat het dan eerder 5 dagen duurt. Geef het voor dat moment op en maak gebruik van onderstaande tips:

1. Hoe kom je van een designers block af?

Allereerst: zorg voor jezelf. Soms ontstaat een designers block doordat je lichaam en geest te gespannen zijn. Als je niet ontspannen bent, is het veel lastiger om te presteren. Je kunt even pauze nemen en een gezond tussendoortje eten. Vergeet vooral niet dat voldoende slaap nogal belangrijk is. Bij onvoldoende slaap presteert iedereen minder goed. Je concentratie en creativiteit zijn enorm gebaat bij een goede nachtrust. Powernaps van een kwartiertje zijn ook gewoon een goed idee!

2. Zoek inspiratie, wissel van locatie

Wat als je al voldoende gevoed bent met eten en slaap? Dan wordt het tijd voor iets heel anders:

  • Verander van locatie. Nee, je hoeft niet direct op een stedentrip te gaan; je kunt ook gewoon een uurtje wandelen. In de natuur kom je vaak tot rust en inzicht, maar voor jou geldt misschien wel dat je juist even de drukke binnenstad nodig hebt en daar indrukken opdoet. Zolang je jezelf maar even deze ruimte gunt.
  • Wat altijd een goed idee is: ga naar een museum of galerie, het Stedelijk bijvoorbeeld! Dat is je beste vriend in tijden van nood. Laat je inspireren door een kleur, een vorm, een uitspraak. Een dergelijk uitstapje werkt vaak sneller dan een gesprek met een psycholoog.
  • Ga elders een kopje koffie drinken. Niet bij je buurvrouw die wellicht jouw energie opslorpt: ga er even echt op uit, neem plaats aan een fijn tafeltje en ‘enjoy the vibe’ die je ervan krijgt. In plaats van een kopje koffie bij de lokale koffiebar, kun je er ook nog voor kiezen om een flex-werkplek te huren (gesteld dat je normaliter vanuit huis werkt). Een andere omgeving waar alles er heel anders uitziet dan bij jou op je werkplek, kan zomaar heerlijk inspirerend zijn. Afhankelijk van waar je woont, kan dat al vanaf +/- 10,- per dag.
  • Is alles je teveel en lukt het niet om in beweging te komen? Dan is er niets mis mee om even te Netflixen. Jezelf een uurtje verliezen in de wereld van andere mensen kan zomaar voor de ontspanning zorgen die je nodig hebt.
3. Ontdek de kracht van samenwerking

Wereldwijd zijn meer dan 90% van de grafische vormgevers, freelancers.

Ondanks dat het een geweldig beroep is, kan het ook eenzaam zijn om als zelfstandige te werken. Soms wil je met iemand kunnen sparren om tot iets goeds te komen. Het zal je verbazen hoeveel groepjes designers er zijn op social media. Daarin worden contacten gelegd en wordt de persoon met de block vaak verder geholpen. Mensen vinden het fijn om de ander van een ander inzicht te voorzien. Daarnaast kun je natuurlijk ook aan je kennissen of familie vragen om feedback. Elk ander inzicht is er weer één en kan jou helpen om je designer block te doorbreken.

4. Maak je project overzichtelijk: breek het in stukjes.

Vaak ontbreekt het mij aan efficiënt denken. Opdrachten lopen door elkaar en ik begin gewoon ergens aan. Dat geeft regelmatig stress. Het beste om dan te doen, is om even afstand te nemen en proberen het te overzien. Wat is voor nu het belangrijkst? Probeer deze in stukjes te hakken om er grip op te krijgen. Maak er desnoods een Excelbestandje voor aan, waarin je per dag opschrijft wat je target is voor elk onderdeel en hoeveel tijd je daaraan wilt spenderen. Mij valt dan op, dat ik veel tijdbesparender kan werken.

5. Leg jezelf wat druk op. Je zult toch ergens moeten beginnen.

Helaas hebben we vaak niet oneindig de tijd om een opdracht te maken. Er is toch vaak een deadline waar je aan moet voldoen. Het is een slecht idee om de opdracht maar voor je uit te schuiven. Gewoon beginnen, ook al lijkt het eerst niets, maakt ook de creativiteit in je los. Elke dag dat je het voor je uit schuift, gaat ten koste van je gemoedsrust en blokkeer je nog erger. Dus. Let’s go!

Tot slot
Naast deze 5 mooie tips, heb ik ook nog wat spoedgeval-tips voor je:
  • Begin met je belangrijkste taak;
  • Vraag de klant om meer achtergrondinfo. Onbewust kan de klant je nèt datgene geven wat jij nodig had;
  • Neem 5 minuten pauze (een uur is beter, maar ook dit kan helpen);
  • Is er een reden voor dat je zo afgeleid bent? Probeer dit dan op te lossen. Geen betere rust dan gemoedsrust.

Onthoud: iedereen die dit leest heeft te maken (gehad) met een designers block. Schaam je er niet voor; je kunt niet altijd op je top zijn. De tips zoals hierboven werken voor mij heel goed, probeer ze zeker uit en ontdek wat het beste bij jou past. Zin om je echt te verdiepen in jouw creatieve proces? Neem dan eens een kijkje bij de opleiding Conceptontwikkeling!5 briljant tips


 

Comments

Leave a Reply

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.