grafisch ontwerpen; waar kun je dat eigenlijk allemaal doen?

Je hoeft niet gelijk aan de slag als zelfstandig grafisch vormgever om je bezig te houden met ontwerpen. In veel verschillende functies en werkvelden is het een pré om kennis te hebben van grafisch ontwerpen en de bijbehorende software. Dit geeft je niet alleen een streepje voor tijdens sollicitaties maar het biedt ook een veelzijdigere functieomschrijving als je eenmaal aan het werk bent. Maar wanneer komt grafische know-how nou goed van pas?

(Online) Marketing

 

Online-Marketing-Grafisch-ontwerp

Online Marketing & Grafisch ontwerp

Marketing is misschien wel de meest voor de hand liggende van alle werkvelden die we in dit artikel zullen bespreken. Tenslotte heeft vrijwel ieder bedrijf een marketing afdeling. Binnen de (online) marketing is men continu bezig een bedrijf, dienst of product goed in de markt te zetten en naamsbekendheid te genereren. Dit wordt veelal gedaan met gebruik van mooie, herkenbare logo’s, folders, brochures, posters, banners, social media, visitekaartjes en ga zo maar door. Al deze marketingmaterialen worden ontworpen. Elke kleur, lettertype, compositie of afbeelding die hiervoor gebruikt wordt, heeft te maken met vormgeving.

Onderwijs

Onderwijs-Grafisch-ontwerp
Onderwijs & Grafisch ontwerp

In de educatie kan het mooi vormgeven van materialen heel leuk en handig zijn. Voor juffen, meesters en docenten kan kennis van grafisch ontwerp helpen bij het maken van bijvoorbeeld lesmaterialen en presentaties. Denk hierbij aan een juf die een kleurplaat illustreert in het thema van haar les, een meester die een ‘zoek-de-verschillen’-plaatje in elkaar knutselt met Photoshop of een middelbare schooldocent die zelf een werkboek samenstelt en vormgeeft (cursus Indesign). Maar lesmaterialen is natuurlijk niet het enige. Zeker in het beroepsonderwijs zijn instellingen bijvoorbeeld vaak ook druk met marketing om studenten te werven.

Culturele sector

Culturele-Sector-Grafisch-ontwerp
Culturele Sector & Grafisch ontwerp

Binnen de cultuursector kun je ontzettend veel kanten op met grafische vormgeving. Ook hier wordt uiteraard gebruik gemaakt van marketingmaterialen. Maar dat is lang niet alles. Tegenwoordig zijn er steeds meer beeldend kunstenaars die grafische software gebruiken om digitale beelden/kunst te maken. Maar ook het vormgeven van een albumcover voor een band of het ontwerpen van decorstukken voor een opvoering zijn dingen waar je aan kunt denken.

Journalistieke sector

Journalistiek-Grafisch-ontwerp
Journalist & Grafisch ontwerp

 

In de journalistiek wordt ontzettend veel gebruik gemaakt van grafisch ontwerp. Vrijwel elke krant en ieder tijdschrift wordt opgemaakt in Adobe InDesign. En wat dacht je van het bewerken van afbeeldingen voor in een magazine of een illustratie voor bij een tekst?

Ondernemers

Ondernemers-Grafisch-ontwerp ,
Ondernemers & Grafisch ontwerp

Grafisch ontwerpen is vaak niet het eerste waar je aan denkt bij ondernemen, tenzij je zelfstandig grafisch vormgever bent, natuurlijk. Toch is enige kennis van de Adobe-software mooi meegenomen als eigen baas. Zoals hierboven al benoemd, geldt voor bijna alle bedrijven dat ze marketingmaterialen gebruiken om hun organisatie en producten of diensten aan te prijzen. Voor het vormgeven van deze materialen zijn er dan meerdere opties.

Inhuur grafisch vormgever

Het inhuren van een grafisch vormgever is misschien de beste optie, maar niet altijd haalbaar. Een grafisch vormgever kost geld en dat is niet iets wat alle (kleine/startende) bedrijven hebben. Dat brengt ons bij optie twee; zelf aan de knutsel. Dit heeft zo af en toe het resultaat dat flyers met slechte kwaliteit foto’s en bomvol spelfouten voor veel geld worden gedrukt en verspreid. Niet bepaald de indruk die je wilt maken als bedrijf natuurlijk. Een beetje kennis van de Adobe-software is dus als ondernemer altijd mooi meegenomen! Of je nu een flyer, brochure of logo wilt ontwerpen..

Overheidsinstanties

Overheidsinstanties-Grafisch-ontwerp ,Overheidsinstanties & Grafisch ontwerp

Bij de overheid en binnen de verschillende ministeries wordt grafisch ontwerp doorgaans gebruikt voor informatieve- en communicatiedoeleinden, zowel intern als extern. Hierbij kun je denken aan het ontwerpen van infographics om complexe data te presenteren, het vormgeven van brochures, huisstijlen, whitepapers en presentaties.

Bank- en verzekeringswezen

Bank- en verzekeringswezen-Grafisch-ontwerp ,Bank- en verzekeringswezen & Grafisch-ontwerp

Voor banken en verzekeraars geldt voor een groot deel hetzelfde als voor de overheid; het vormgeven van communicatie- en informatiematerialen. Bij deze sector komt echter ook weer een stuk marketing kijken, wat bij de overheidsinstanties niet of in mindere mate aan de orde is.

 

Meer sectoren waarin grafisch ontwerpen een rol speelt

 

De doeleinden van grafisch ontwerp die hierboven worden besproken geven een globaal beeld weer. Er zijn natuurlijk nog tal van andere werkvelden en mogelijkheden die hier niet benoemd worden.

Staat jouw sector er niet bij maar ben je wel benieuwd of grafisch ontwerp ook interessant is voor jouw functie? Of ben je benieuwd naar ons cursusaanbod?

Neem gerust contact met ons op! Art and the City is te vinden in maar liefst zes steden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Zwolle!

 

 

Comments

Leave a Reply

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.