Art City artikel
door Francisca Rosner

Nooit te laat voor een carrièreswitch!

Het is nooit te laat voor een carrièreswitch, bewijst oud-cursist Wendy van der Wallen. In 2015 maakte ze een ommezwaai van het bankwezen naar de fotografie. Een jaar geleden volgde ze verschillende cursussen bij Art and the City: InDesign, Photoshop, Illustrator, WordPress en Online Marketing. Nu heeft ze een eigen website vol uiteenlopend fotografisch werk. Ze maakt prachtige portretten van mens en dier en houdt zich daarnaast bezig met microfotografie en het digitaliseren van analoge foto’s. Ik sprak namens Art and the City met Wendy om te vragen hoe het gaat sinds haar metamorfose.

Je hebt de afgelopen jaren nogal wat veranderingen doorgevoerd. Hoe ben je bij Art and the City terechtgekomen?
Ik heb jaren bij de Rabobank gewerkt, maar was helemaal klaar met de financiële sector en wilde de creatieve kant op. Ik ben begonnen met een basiscursus op de Fotovakschool en heb daarna cursussen gevolgd om me te specialiseren in portretfotografie. In 2018 wilde ik een cursus DTP doen. Eerst kwam ik terecht bij de NCOI. De cursus kostte tegen de drieduizend euro en was gepropt in zes dagdelen. Ik ben ontzettend blij dat het mogelijk was het hele pakket bij Art and the City te boeken. Jullie begonnen toen net in Eindhoven en ik kon gelijk meedoen.

‘Het was alsof het zo had moeten zijn.’

Je website staat vol met foto’s in opdracht en toevallig zag ik je nieuwe flyer op Twitter. Welke rol heeft Art and the City hierin gespeeld?
Toen ik aan de cursus begon kende ik Photoshop een klein beetje, maar de andere programma’s helemaal niet. De programma’s zijn zo uitgebreid, daardoor raak je volgens mij nooit uitgeleerd. Ik kan nu met alle drie goed uit de voeten.


oud-cursiste-art-and-the-city-Wendy


‘Vooral InDesign gebruik ik regelmatig.’

Mijn flyer heb ik ontworpen in dezelfde stijl als mijn website en fotografie. Zwart en wit wisselen elkaar af. Nou, dat kon ik vroeger echt niet. In de nieuwe versie van InDesign kun je kiezen voor de optie ‘Publish online’, zo kon ik gemakkelijk de flyer op Twitter zetten.

Je digitaliseert ook analoge foto’s. Dat klinkt als een enorme klus.
Het is een ontzettend priegelwerk en kost veel tijd. Je moet kijken naar de scherpte, vlekken wegwerken en de kleur ophalen. Het is heel dankbaar werk, mensen worden er erg blij van.


Heb je dit retoucheren zelf moeten uitzoeken of heb je het geleerd tijdens een cursus?
Het is een combinatie van beiden. Op de cursus leer je zo ontzettend veel, ook veel technieken waarvan je denkt ‘O ja, dit kan ik hier of hier ook voor gebruiken’.

‘Ik ben heel tevreden over de docenten, de sfeer en de persoonlijke begeleiding.’

Docenten waren namelijk altijd bereid mee te denken over dingen waar ik tegenaan liep. Tijdens de cursus InDesign Gevorderden heb ik bijvoorbeeld heel veel tijd besteed aan mijn persoonlijke opdracht. Ik werk als webmaster bij Museum de Wieger en moet hiervoor onder andere flyers maken voor de podiumagenda. Deze flyers worden gesponsord door een reclamebureau dus ben ik gebonden aan een huisstijl. Tijdens deze laatste cursus heb ik hier goed over kunnen nadenken.


Het succes dat je nu hebt impliceert dat je voor een carrièreswitch niet opnieuw vier jaar lang moet studeren. Heb je het gevoel dat je meer scholing nodig hebt?
Ik wil heel graag blijven leren en ik vind het allemaal ook zo interessant. Het meeste weet ik zelf te vinden en op te lossen, maar bij het samenstellen van de website heeft Francisca [oprichter Art and the City, red.] meegekeken. Dat was heel handig, want zij weet zoveel dingetjes uit haar hoofd. Pagina’s kopiëren, ik zou er zelf nog niet eens opkomen om dat te googelen! Dat scheelt toch weer een uur werk.

Je kunt een afspraak maken met Wendy via haar website.

Ben je geïnspireerd geraakt door Wendy’s verhaal en wil je ook aan de slag als fotograaf en vormgever? Dit interview bewijst het: het is altijd mogelijk te veranderen van loopbaan en je passie te volgen. Klik hier voor de opleiding DTP met diploma.photoshop, indesign,
& illustrator

nu te volgen in het digitale klaslokaal


bekijk het aanbod

 

Comments

Leave a Reply

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.