“Ik had zoveel plezier in het leren van de Adobe’s programma’s, ik kon daar hele dagen mee bezig zijn.”

Interview Nino Kavazauri over de DTP opleiding

Interview met Nino – door Renate Stoorvogel

Dit interview met Nino over de DTP opleiding is onderdeel van een serie interviews die Art and the City houdt met docenten en cursisten. Head of design Nino Kavazauri begon als cursiste bij Art and the City. Al snel bleek dat zij enorm getalenteerd was, en het lef had om een stageplek aan te vragen en van daaruit zelfs uitgroeide tot head designer! Heb jij interesse in een carrière als grafisch vormgever? Lees dan hieronder alles over Nino en haar verhaal en schrijf je in voor de DTP opleiding!

Hoi Nino,

We kennen elkaar al een tijdje; we hebben allebei de DTP opleiding Grafische Vormgeving gevolgd bij Art and the City. Je werkt daar nu als head designer en je maakt de meest fantastische illustraties voor de website, social media en het cursusmateriaal. Hoe ben je tot de keuze gekomen om je te laten omscholen tot grafisch vormgever

“Nou, ik wist al wel dat creativiteit een belangrijk onderdeel van mijn leven was. In Georgië, waar ik vandaan kom, heb ik een paar jaar fashion design gestudeerd. Dat was best leuk, maar de commerciële kant ervan trok me niet aan. Op mijn 24e besloot ik om voor een jaar naar Nederland te komen om Engels te leren. Dat deed ik in navolging van mijn zus, die een jaar eerder als au pair heeft gewerkt bij een Nederlands gezin waarvan die vrouw tegenwoordig minister is. Dat is best cool, haha! 

Van dit gezin heb ik Engels geleerd en uiteraard ook wat Nederlands. Het was in die tijd, dat ik mijn vriend ontmoette. Toen nog als een gewone vriend, maar nadat ik na een jaar terugging naar Georgië, kwam hij me opzoeken. Ik heb hem mijn hoofdstad laten zien en naast Tbilisi zagen we ineens ook hardnekkige vlinders! De liefde heeft me doen besluiten om naar Nederland te emigreren. 

Om meer te leren van de Nederlandse cultuur, en natuurlijk ook om de taal te oefenen, ben ik begonnen als bezorger bij de Post NL en heb lessen gevolgd in administratie.”


Jij, als postbezorger en eventuele administrateur? Met jouw talent? Ik kan het me zo slecht voorstellen!

Nino lacht en zegt: “Ik merkte inderdaad dat dit onmogelijk mijn einddoel kon zijn, al was het erg leerzaam en nuttig. Na gesprekken met mijn vriend stelde hij voor om eens een losse Adobe cursus te volgen, te beginnen met Illustrator. Voordat ik het wist, had hij Art & the City voor me gevonden waar op aanvraag ook in het Engels lesgegeven wordt. Omscholen tot grafisch vormgever? Ik dacht dat grafische vormgever iets voor ICT-nerds was! Ik had geen flauw idee waar ik aan begon. De eerste les Adobe Illustrator viel me niet helemaal mee, maar zeker ook niet tegen. Ik had het lastiger ingeschat. 

Het is zeker wel ingewikkeld, maar door de geduldige leraren, het gezamenlijk oefenen, de syllabus als naslagwerk en het huiswerk was het eigenlijk gewoon goed te doen. Ik begon er steeds meer lol in te krijgen en besteedde veel aandacht aan mijn huiswerk. Oefening baart kunst tenslotte. Na de basiscursus van Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop, heb ik de vervolgcursus gedaan en daarmee uiteindelijk de hele DTP opleiding om volwaardig grafisch vormgever te worden.”

Dat omscholen tot volwaardig grafisch vormgever is nogal goed gelukt hè?

“Ja, ik had zoveel plezier in het leren van de Adobe’s programma’s, ik kon daar hele dagen mee bezig zijn. Ik had totaal geen problemen met de lockdown vanwege Corona in die tijd. Ik vermaakte me wel! Ik was supertrots toen mij gevraagd werd om stage te lopen bij het team van Art & the City. Dat ik van daaruit head designer zou worden had ik een paar jaar geleden niet kunnen bedenken. Ik voel me dan ook enorm dankbaar richting Art & the City. Wat een mooie kans hebben ze mij gegeven om verder te groeien. Daarnaast staat een DTP opleiding, stage en ‘head designer’ natuurlijk ook lekker op mijn CV!”

Over je CV gesproken, wat zijn je plannen? Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

“Eigenlijk hoop ik dat er niet al te veel verandert. Ik heb het ontzettend naar mijn zin met de dingen die ik doe. Misschien dat ik over 5 jaar ook als animator werk of in elk geval mijn mogelijkheden in de grafische sector uitgebreid heb. Dan zou ik het heel leuk vinden om fulltime designer te zijn. Het is zo leuk om alles te leren van de Adobe programma’s! Momenteel probeer ik Adobe After Effects uit te vogelen. En naast mijn werkzaamheden voor Art & the City ben ik sinds een tijdje aan het breien geslagen.” 

 

Breien? Hoe kom je daar zomaar op?

“Mijn zus was te vroeg bevallen van mijn nichtje. Mijn nichtje lag op de couveuse afdeling in het ziekenhuis en daar zag ik dat al die kleine lieve baby’tjes een mutsje droegen. Hele schattige en mooie gebreide lieve mutsjes. Die mutsjes werden gemaakt door vrijwilligers. Dat vond ik zo mooi om te zien en daar wilde ik graag iets zinvols mee doen. Dus, via Youtube heb ik mezelf aangeleerd hoe je moet breien en sindsdien brei ik bijna elke avond mutsjes. Vooralsnog doe ik dat met veel plezier als vrijwilligerswerk. Daarnaast geeft het breien me veel ontspanning. Soms heb je best stress van dingen van het leven in het algemeen en dit geeft me rust.”

Als je zoveel talenten hebt, kan ik me voorstellen dat je je eigen bedrijf begint?

“Dat zie ik niet als een optie. Ik vind het prettig om met mensen samen te werken en te kunnen overleggen in een team dat meedenkt. Op die manier loop je ook minder snel vast, denk ik.”

Loop je weleens vast in je tekenstijl? Had je al direct een eigen stijl, is deze veranderd? En waar haal je je inspiratie vandaan?

“In eerste instantie begin je gewoon ergens aan en is het opeens ‘jouw stijl’. Dat betekent niet dat ik me blindstaar op mijn huidige stijl. Soms maak ik aanpassingen, afhankelijk van wat er gevraagd wordt. Daarnaast doe ik altijd veel inspiratie op van andere mensen, zoals op Pinterest en ik overleg vaak met bevriende kunstenaars. Ik doe altijd onderzoek voordat ik aan een illustratie begin en sta open voor alles. In die zin staat mijn stijl niet vast.”

“Soms begeleid ik nieuwe stagiaires en herken hun problemen; ik heb ze ook ervaren tijdens de DTP opleiding en mijn stage en kan ze daardoor juist goed begeleiden.”

Kun je aangeven hoe het was als beginnend cursiste ten op zicht van nu?

“In het begin was ik al blij als ik een aantal vormen kon maken die ergens op leken. Natuurlijk heeft het tijd gekost om mijn vaardigheid te verbeteren; mijn illustraties zijn nu af doordat ik ze kan voorzien van schaduwen en reflecties. Soms begeleid ik nieuwe stagiaires en herken hun problemen; ik heb ze ook ervaren en kan ze daardoor juist goed begeleiden.”

Nu ben je voor de liefde naar Nederland verhuisd en raakte je door je vriend geïnspireerd om de cursus Adobe te gaan doen. Stel dat je, zonder vlindergeschiedenis, in Georgië zou leven. Zou je dan tot dezelfde carrièrekeus zijn gekomen?

Vermoedelijk wel. Ik heb een zus in Georgië en zij is kunstenares. Zij maakt tegenwoordig prachtige iconen voor de orthodoxe kerken. Toen zij nog op de kunstacademie studeerde, ging ik als nieuwsgierig zusje vaak mee om te kijken wat ze daar dan deed. Van haar docenten kreeg ik wat materiaal om dingen uit te proberen. Ik denk dat het hier allemaal begonnen is.”

Kan jij niet genoeg krijgen van haar illustraties na dit interview met Nino? Bekijk hier haar instagram en hier haar gebreide mutsjes!

Wil jij ook geïnterviewd worden? Start met één van de cursussen of de volledige DTP opleiding en wie weet, ben jij ons volgende succesverhaal!

 

Comments

Leave a Reply

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.