Art City artikel
door Francisca Rosner

Makkelijker studeren dankzij een lettertype?!

Het klinkt te mooi om waar te zijn; een lettertype die je helpt je notities beter en sneller te onthouden. Toch is het nu werkelijkheid. Een team van designers en gedragswetenschappers van de RMIT University in Melbourne ontwikkelden ‘Sans Forgetica’. De naam verwijst met een knipoog naar de lettertypes ‘Comic Sans’ en ‘Helvetica’ en naar ‘niet vergeten’.

Het lettertype is niet makkelijk om te lezen en dat is nou juist de bedoeling. Door de letters moeilijk leesbaar te maken worden lezers gedwongen meer inspanning te leveren om door de stof heen te komen. Deze extra inspanning zorgt er tegelijk voor dat je de informatie beter verwerkt. De letters van Sans Forgetica zien er een beetje uit als gatenkazen; bij elke letter is er wel ergens een hapje uit waardoor je meer moeite moet doen om het karakter te herkennen.

Bij lettertypes die makkelijk te lezen zijn, is het verleidelijker om de pagina te ‘scannen’ of lui te lezen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je de informatie slechter opneemt. Een voorbeeld van een lettertype dat juist ontworpen is voor leesgemak is Dylexie font, waar we eerder een blog over schreven.

Wil je zelf ervaren of het werkt? Sans Forgetica is gratis te downloaden via https://sansforgetica.rmit/.

Wil je alles leren over lettertypes en hoe deze optimaal en vooral leesbaar in te zetten? volg dan de cursus Indesign.

 

Comments

Leave a Reply

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.