Studiekosten aftrekbaar
Schrijf je in voor een van de cursussen of opleidingen van Art and the City en verreken de kosten aan het eind van het jaar met je belastbaar inkomen. Je leven lang blijven studeren of je kennis bij blijven houden is een trend. En gelukkig biedt de belastingdienst fiscale voordelen voor het volgen van een opleiding.
Volg je een studie en heb je géén recht meer op studiefinanciering? Dan kun je de kosten van jouw opleiding aftrekken van je belastbaar inkomen. Ontvang je al vergoedingen van anderen? Bijvoorbeeld van je werkgever? Dan moet je die eerst van de gemaakte kosten aftrekken. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst en zoek op ‘studiekosten en aftrekposten.
Het maximum terug te ontvangen bedrag is €15.000 per jaar met een drempel van €250.
Wat zegt de belastingdienst?
Studiekosten voor een opleiding voor je werk mag je aftrekken. Maar hiervoor gelden wel zeer strenge voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat u geen recht hebt op studiefinanciering en dat uw studie of opleiding voor uw (toekomstig) beroep is. Daarnaast moet het gaan om een leertraject. Dat betekent dat u kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.
Verder mag u alleen de noodzakelijke kosten meetellen. Denk aan:
- collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld
- leermiddelen die u van de opleiding moet hebben, zoals boeken of bepaalde software.
Welke kosten mag ik niet aftrekken?
- kosten van een laptop of printer
- reistkosten
- rente over een studieschuld
- de inrichting van uw studeerkamer
- de kosten van uw kinderen.
Comments