Onderwijs heeft zich in de laatste jaren sterk ontwikkeld. Met de aanhoudende digitalisering worden nieuwe manieren van leren en lesgeven bedacht en toegepast. Tegenwoordig kun je Whatsappen of Skypen met je docent, online colleges volgen, een oplossing vinden op Google, informatie zoeken op Wikipedia en leren pianospelen via YouTube. Vrijwel iedereen loopt tegenwoordig rond met een mini bibliotheek, docent en computer in één. En dat gewoon in je broekzak! Voor het bereiden van een perfecte pasta bolognese hoef je niet meer naar kookles, dat zoek je gewoon op met je smartphone. En natuurlijk is dit een geweldige vooruitgang.

Toch zit er ook een keerzijde aan deze internetrevolutie. Het is natuurlijk ontzettend verleidelijk om met telefoon, tablet of laptop op schoot álles vanuit huis te doen. En soms is dat ook heus wel efficiënter en makkelijker. In een leersituatie moeten we alleen de menselijke meerwaarde niet vergeten. Een docent die face-to-face met je aan de slag gaat en medestudenten met wie je kunt overleggen bijvoorbeeld. Hieronder bespreken we een aantal voordelen van klassikaal/persoonlijk onderwijs die je je misschien kunt bedenken, de volgende keer dat je op het punt staat om een online seminar parachutespringen te gaan volgen.

1. Als je een vraag hebt, kan je docent deze gelijk beantwoorden.

Geen gehannes met chatboxen, forums of Skype. Gewoon je vraag stellen zodra je ergens tegenaan loopt in de les.

2. Sparren met gelijkgestemden tijdens de les.

Soms is het fijn om dingen van verschillende kanten te bekijken. Tijdens klassikaal onderwijs kom je in contact met mensen die zich bezig houden met dezelfde thema’s als jij. Zij zouden zomaar eens een interessante kijk kunnen hebben op jouw situatie.

3. Een docent die je motiveert het maximale uit jezelf te halen.

Persoonlijk contact met je docent kan erg motiverend werken. Een docent die jouw werkwijze regelmatig aanschouwt kan waarschijnlijk feilloos inschatten hoe ver je gepusht kan worden. Een online les is vaak van te voren opgenomen en past zich dan niet aan op jouw niveau.

4. Een docent die met je meekijkt.

Soms is het gewoon even fijn als een expert kijkt hoe je dingen aanpakt. Misschien doe je al jaren iets geks waar nog nooit iemand wat over heeft gezegd. Toch fijn om dat even te weten.

5. Gelijk feedback krijgen op je werk.

Face-to-face contact met je docenten en medestudenten zorgt voor korte lijnen. Die directe communicatie kan werken als klankbord voor je eigen werk. Even feedback krijgen en hup, weer door.
 

Benieuwd wat voor klassikale of persoonlijke cursus bij jou past? Bekijk hier het cursusaanbod of neem contact met ons op.

 

 

Comments

Leave a Reply

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.