Art City artikel

hilarische typografie

Dat typografie een belangrijk onderdeel is van het ontwerp van een grafisch designer, wisten we al. Maar dat het al meer dan honderd jaar lang ingezet wordt als humoristische stijlvorm in gedichten?

Het gedicht rechts is van de Franse schrijver Guillaume Apollinaire uit zijn dichtbundel ‘Calligrammes’ uit 1918. Apollinaire gebruikt typografie om illustraties te maken. Zie hieronder het gedicht ‘Il pleut’ oftewel ‘Het regent’.

 

typografie in de poëzie
typografie in de poëzie

De regen wordt typografisch verbeeld door de diagonale regels en ‘vallende woorden’. Dit noemen we een kalligram: een vorm van typografen van tekst waarbij de regels niet horizontaal gezet zijn, maar in een grillige vorm op papier zijn gezet. Een voorstelling die uit letters is opgebouwd, noemen we ook wel ‘typografiek‘.

Wil je meer weten over typografie, compositie en lay-out? Wil je zelf in staat zijn een kalligram digitaal te ontwerpen? Kijk dan eens naar de cursus InDesign.

Art and the City biedt InDesign aan voor zowel beginners als gevorderden. Een cursus kan klassikaal of privé gedaan worden.

Vragen? Kom je er niet uit? Kijk bij de FAQ of mail naar office@artandthecity.com.

Inspiratie nodig? Op de DBNL kun je gedichten lezen van Paul van Ostaijen, de Vlaamse kunstenaar die bekend staat om zijn experimentele lay-out.

Ook interesse in beeldbewerking en tekenen?

Wellicht is de opleiding Grafische Vormgeving dan iets voor jou. In 6 maanden maak je kennis met de 3 belangrijkste Adobe programma’s: Photoshop, InDesign en Illustrator. Je krijgt les van ervaren docenten die werkzaam zijn in het grafische vak.
art city blog archief

 

Comments

Leave a Reply

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.